Trzeci kwartał 2021 roku w Dziennym Domu Senior + odznaczał się dynamizmem . Dzięki optymizmowi i zapałowi naszych uczestników zrealizowaliśmy wiele  ambitnych planów.

W trakcie zajęć seniorzy doskonalili swoje umiejętności zapamiętywania, logicznego myślenia, czytania ze zrozumieniem poprzez rozwiązywanie łamigłówek, krzyżówek, wykreślanek, czytanie prasy bieżącej, rozwiązywanie gotowych arkuszy. Podczas prowadzonych warsztatów nasi podopieczni chętnie brali udział w wielu grach m.in. „Familiadzie”, „Kocham Cię Polsko” oraz konkurencjach sportowych i regularnych ćwiczeniach fizycznych. Dużym zainteresowaniem ciszyły się kalambury i gry logiczne. Ponadto seniorzy przygotowali przedstawienie z okazji  Międzynarodowego Dnia Seniora. Praca włożona podczas licznych prób przyniosła zamierzone efekty wywołując uśmiech u oglądających .

W ramach zajęć seniorzy mieli możliwość konsultacji z pielęgniarką, która przybliżyła seniorom interesujące ich zagadnienia oraz udzielała porad.

Korzystając z możliwości nasi podopieczni wyrazili chęć wzięcia udziału w czterodniowym szkoleniu z programu „ Uniwersytet Trzeciego Wieku”. Szkolenie obejmowało wykłady pielęgniarki, dietetyka, pogadankę z funkcjonariuszem policji oraz zajęcia o tematyce wpływu sportu na zdrowie człowieka i zastosowaniu ziół.

Pracowitość naszych uczestników dobrze oddają różnorodne prace ręczne. Seniorki wyszywały broszki, lniane torebeczki, filcowe owoce i warzywa, a także szyły jesienne stroiki  z materiałowymi muchomorkami w roli głównej. Powstało wiele kolorowych, letnich kompozycji z cekinowymi rybami, zdobionych techniką decoupaqe domków, pudełeczek i wiele innych.

Korzystając z pięknej pogody seniorzy odbyli wycieczkę do Zakopanego, podczas której wiele czasu spędzili na aktywnym wypoczynku.